Sunday, August 14, 2011

Голямото лятно почистване

Ако сте пропуснали голямото пролетно почистване около Великден, то сега е моментът да наваксате. Преди да са започнали големите жеги и отпускарският сезон. В противен случай домът ви ще се задръсти от вещи и непрекъснато ще ви се струва, че не е достатъчно добре подредено и изчистено. Затова отделете една събота и неделя и се преборете с наслоения през зимата прах по ъглите и с твърде многото вещи в шкафовете и гардеробите.

Как да процедирате с почистването, за да става всичко бързо и лесно? Определете реда, по който ще чистите стаите. Съветваме ви да оставите кухнята за най-накрая. Това е цял отделен свят, в който сте се вихрили и сте готвили тежки, мазни ястия през зимата. Тя със сигурност ще ви отнеме най-много време за почистване.

Започвате от хола? Чудесно! Извадете всичко от шкафовете. Махнете книгите от етажерките. Почистете труднодостъпните места. Ако шкафовете ви са от дърво, непременно ги минете със специален препарат за почистване и освежаване на дървените повърхности. Не забравяйте и радиаторите. Направете си смес от сода бикарбонат и вода и ги изтъркайте добре. Почистете ключовете на лампите – по тях винаги остават следи от пръсти.

След етапа на почистване, започнете с подреждането. Направете две купчини. В едната слагайте всички вещи, които не ви трябват, но са запазени и можете да дадете на някого. В другата – тези, които не могат да послужат на никого за нищо. Бъдете безпощадни. През зимата и особено покрай празниците, вероятно сте събрали огромно количество безполезни неща или такива, които не харесвате особено - стари дрехи, чанти, книги и списания и т.н. Няма смисъл да ги пазите. Те само заемат място и трупат прах. Всичко, което ще ползвате, почиствайте внимателно преди да го върнете на мястото му. Или му намерете ново място.

Подредете отново книгите в библиотеката. (Измислете си метод – по автор, по жанр – ще видите колко по-лесно ще ви бъде да намирате това, което ви трябва.) Ако има такива, които никога не сте отваряли и няма изгледи да прочетете, по-добре ги подарете на някого. Вещите, които смятате да дадете, опаковайте добре и оставете в коридора. (Ако ги приберете в килера или мазето, със сигурност ще ги намерите пак там следващото лято.) По пода на стаята вече няма нищо? Браво! Сега идва неговият ред. На пазара има най-различни препарати, подходящи за почистване и освежаване на ламинат, паркет, гранитогрес. Проверете предварително кой ще е най-добрият за вас. Слагайте ръкавиците и почвайте. Оставете прозорците широко отворени, за да не ви стане лошо от химикалите.

Идва ред на детската стая! Ако детето ви е по-голямо, предложете му да почистите заедно. Разпределете играчките по същия начин, както и вещите в хола. Накарайте го да мисли, че това е забавна игра. Въоръжени със самозалепващо се фолио или спрей, можете много бързо да освежите обзавеждането.

Гардеробът в спалнята трябва да мине през същата безжалостна процедура. Всичко, което не е носено в продължение на една година, просто трябва да изчезне от дома ви. Зимните дрехи, изпрани и сгънати, опаковайте в чували. За да ги предпазите от молци, можете да сложите между тях риган или розмарин. Ако забравите, не се притеснявайте. Поръсете шкафовете с пелин – ефектът ще бъде същият. Няма смисъл да купувате скъпи препарати. Доверете се на бабините средства. Работят. Подредете пътните сакове и чантите така, че да не пречат в ежедневното ползване на гардероба.

(Изхвърляйте непотребните вещи от всяка стая, преди да минете към следващата. В противен случай може да се разколебаете.)

Остава почистването на кухнята? Действайте по същия начин. Изваждайте всичко. Почиствайте и най-труднодостъпните места. Погледнете дали по стената около печката не са останали мазни пръски. Има специални препарати, с които ще ги почистите лесно и бързо. Ако сте решили да измиете и хладилника отвътре, направете си разтвор от оцет и вода. Не ви трябва нищо друго. Той ще премахне петната, а после хладилникът няма да мирише на химикали, а на свежо.

След като приключите с почистването и подреждането на къщата, изнесете вещите и дрехите, които няма да ви трябват. Когато се приберете, ще се изненадате колко светъл и просторен е домът ви. Може би ще успеете да го запазите по-дълго такъв, ако в началото на всеки нов сезон правите едно голямо почистване.

На финала остава само да почистите декорацията на дома си. Ако разполагате със сребърни изделия, които сте изложили зад стъклата на витрини, трябва да ги почистите. Вижте някои изпитани рецепти за почистване на сребро.

1 comment:

  1. Оххх, не мога с лека ръка да изхвърля дрехите, които не нося. Вчера си купих един скрин от Явор за тази цел и реших, че ако следващият път, когато го отворя и не съм обличала нищо от там, ще ги изхвърля.

    ReplyDelete