Thursday, September 30, 2010

Трите основни концепции при създаването на баланс и хармония в интериора на дома



Значението на израза “декорация на дом” е да се намери баланс между различните мебели, които ще съжителстват с вас или вече са част от помещението и цялото жилище. Понякога е трудно да се постигне баланс, особено, ако мебелите не си подхождат или не са поставени на ключови места, затова е от изключителна важност всяко нещо да е на мястото си. Или с други думи казано – трябва да създадете един вид връзка между различните мебели, за да се разглеждат в крайна сметка като едно цяло, което е много по-впечатляващо, отколкото да виждате вещите си просто като отделни елементи на декорацията.

За да направите това, ще трябва да се съобразите с няколко основни правила. Имайте предвид, че ако решите да експериментирате без тези правила, единственото, което ще постигнете е хаос и дискомфорт.



Тежест

Под тежест се има предвид вписването на размера на архитектурните характеристики и мебелите, с пространството. В този случай е особено важно да се намери баланс между различните елементи в помещението, в противен случай като краен резултат ще имате стая с хаотично разположени мебели, несъобразени със свободното пространство, размера на стаята и т.н. Да не говорим, че хората, които посрещате в дома си, биха се подсмихвали при вида на леко чудатата визия, която ще се създаде.



Например, по подразбиране, ако имате голяма стая, би трябвало да я обзаведете с големи и масивни мебели и елементи. Високи гардероби или скринове, дивани и канапета с високи облегалки, маси с високи крака, полици и секции, заемащи едната стена на стаята и други подобни обемисти мебели. Ако пък ви предстои да подреждате малка стая, може да създадете илюзията за по-голямо пространство и височина с по-компактни вещи.



Тежестта помага и при обзавеждането на стая, която да подхожда на човека или хората, които обитават жилището. Например, ако сте висок, няма да ви е много приятно от факта, че трябва да живеете в апартамент, чиито мебели са като извадени от кукленска къща, нали? Ако пък сте дребен, не би ви било приятно усещането, че стаята всеки момент ще ви затрупа. Дотук е лесно, но трудното идва, когато в едно жилище съпрузите не са с еднаква височина. Например той е доста по-висок от средната, а тя е миньонче. В този случай е изключително важно да се създаде пространство с вещи, които да са удобни и за двамата, и в същото време да си подхождат – цялостното впечатление трябва да е за стая с хармонично разположени мебели, въпреки различния им размер.



Контраст

Контраста е много ценен елемент в целия процес по обзавеждането на едно помещение. Правилно организирания контраст, обаче е относително трудно действие. Може да се сравни с опитомяването на огъня – може да бъде много полезен, но когато се използва без ограничение, има вероятност да унищожи целия дизайн.
Има безброй много примери, които могат да се дадат за контраст в една стая. Например яркочервените салфетки върху бялата покривка или пък зелен стенен часовник, закачен на стена, боядисана в черен цвят.



Контраста е елемента в един дизайн, завършека, който може да добави интересна визия, да донесе някакво послание, на влизащите в помещението, да подчертае част от помещението и т.н. Контраста създава повече настроение в стаята, и добавя индивидуалност.
Но както и всичко останало, контраста използван без мярка е много опасен. Вместо да създаде приятна и оригинална стая, може да се получи нелепа безсмислица, в която дори на вас, като неин собственик не би ви било приятно.
Разковничето е в това, да намерите начина, който да ви попречи да претрупате стаята с контрастиращи си аксесоари или елементи. Постарайте се да ползвате един-единствен акцент за цялата стая. Например червени възглавнички в стая в класически бели и черни нюанси. Така стаята ще изглежда много по-елегантна, отколкото ако сложите например и електриково зелена ваза на масата.

Ритъм

Ритъма представлява изкуството да се създаде една обща тема в цялото помещение. Т.е. самата стая да представлява една тема. И не е задължително да изпъква на фона на мебелите или другите вещи в стаята, като например снимки на животни навсякъде по стените или географски карти, достатъчно е например елемент, например определен цвят, но в различните си нюанси. Или пък серия от различни контрасти, а защо не и няколко подобни шарки. Създавайки ритъм в помещението, вие всъщност сливате стаята в едно цяло и добавяте артистична визия.



Това са само част от факторите, които взимат под внимание декораторите, когато трябва да създадат красиви, уникални и в същото време комфортни интериорни решения. Въпреки, че изкуството да се създава архитектурен дизайн е далеч по-сложно от тези три концепция и далеч не се изчерпва само с тях, то на вас като лаици в тази област ще ви бъдат от голяма полза, когато трябва да направите редизайн на вашия интериор без да се налага да влагате някакви средства за това.

No comments:

Post a Comment